header banner
Default

Wat betekent de afkortingen Hema, Aldi en Etos eigenlijk? Dot nl heeft het antwoord


Table of Contents

    Er zijn in ons land meer dan 500 Hema-, Aldi- en Etosfilialen te vinden; in elke winkelstraat loop je ertegenaan. Wat is de ontstaansgeschiedenis van deze bedrijven, wanneer werd de eerste Hema-worst verkocht, en waar staan de afkortingen van deze winkels eigenlijk voor?

    Hema

    De eerste Hema opende zijn deuren op 4 november 1926 in de Amsterdamse Kalverstraat. Hema staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, en tot de Tweede Wereldoorlog heette dit 'warenhuis voor de gewone man' H.E.M.A (met hoofdletters en punten). Ze verkochten namelijk alleen producten voor de eenheidsprijzen 10, 25 en 50 cent. In 1936 had een filiaalhouder aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk teveel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij besloot ze te verwarmen, halveren en verkopen als warme snack aan het winkelende publiek. De 'halve warme' was geboren.

    Aldi

    De Duitse discount supermarktketen Aldi werd in 1913 opgericht door de gebroeders Albrecht. Al voor de Eerste Wereldoorlog hadden Karl en Theo het idee opgevat om als prijsvechter te fungeren, en dat is terug te zien in de bedrijfsnaam. Aldi is namelijk een afkorting van Albrecht Discount. In 1973 opende de eerste Aldi in Nederland zijn deuren in Rotterdam.

    Etos

    Weinig mensen weten dat de Etos in 1919 is opgericht door elektronicabedrijf Philips in Eindhoven onder de naam Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij, die kruidenierswinkels, drogisterijen, slagerijen, een broodfabriek, en uiteindelijk zelfs een benzinepomp omvatte. Het personeel kon hier met korting levensmiddelen en medicijnen kopen. In 1931 werd de winkel zelfstandig, en toen kreeg de Etos ook zijn huidige naam. De afkorting staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

    •     Kim van Dam

    Sources


    Article information

    Author: Christopher Stevens

    Last Updated: 1703419921

    Views: 769

    Rating: 4.4 / 5 (72 voted)

    Reviews: 93% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Christopher Stevens

    Birthday: 1927-12-31

    Address: 0552 Watson Center, Fletcherfort, WV 41634

    Phone: +3766829143079724

    Job: Security Guard

    Hobby: Stargazing, Rowing, Cycling, Arduino, Fishing, Kite Flying, Photography

    Introduction: My name is Christopher Stevens, I am a fearless, venturesome, persistent, accomplished, apt, Adventurous, Gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.