header banner
Default

Wanneer is een persoon rijk en wanneer is hij arm?


Wat rijk is, is heel subjectief. Iemand die elke maand rood staat, zal iemand met een ton op de bank rijk vinden. Iemand met een ton vindt wellicht een miljonair rijk. Maar met een miljoen maak je weer weinig indruk in de haven van Monaco. Er bestaat geen wetenschappelijke definitie voor rijkdom.

Zoveel miljonairs telt Nederland

Om te rekenen en te vergelijken is het wel handig om een objectieve definitie van ‘rijk’ te bedenken. Een miljoen bezitten lijkt daarvoor wel een mooi getal. Mensen die de magische grens van een miljoen euro voorbijgaan, kun je best rijk noemen. Volgens cijfers uit 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 278.000 huishoudens in Nederland met een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat is 3,5 procent van het totaal aantal huishoudens.

Rijkdom is een combinatie van factoren

Maar wanneer bezit je een miljoen? Als het totaal van je bezittingen een miljoen waard is? Of moet je het geld in stapeltjes van vijftig onder je matras hebben liggen? Dan kun je het ook echt uitgeven. Als je in een villa met zwembad woont, kun je nog steeds te weinig geld hebben voor de dagelijkse boodschappen. Ben je dan rijk of arm?

Het CBS kijkt naar de waarde van bezittingen, inclusief de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld. Bij deze miljonairs bestaat iets meer dan twintig procent van het vermogen uit een eigen huis. Het vermogen van miljonairs zit dus vooral in andere bezittingen zoals aandelen, huizen of een flink banksaldo.

Zo rijk is de gemiddelde Nederlander

Hoewel in Nederland aardig wat miljonairs rondlopen, heeft het gemiddelde huishouden lang niet zo’n groot bedrag op de bankrekening staan. Volgens het CBS was het mediaan vermogen in 2021 in Nederland 87.400 euro. Bij deze berekening zijn verschillende bezittingen en schulden meegenomen, zoals een eigen woning, hypotheek en studieschulden.

Voor de meeste Nederlanders bestaat een groot deel van het vermogen uit een eigen woning. Dit bedrag zegt dus niet alles, want met je huis kun je niet afrekenen in de supermarkt. Het mediaan bedrag aan financiële bezittingen, zoals bank- en spaarrekeningen en aandelen, ligt in Nederland op bijna 20.000 euro.

Heb jij nog niet zoveel op je bankrekening staan, maar wil je dat wel? Onze onlinecursus Zo word je (slapend) rijk gaat je daarbij helpen.

Wat is de armoedegrens in Nederland?

Met een bedrag van 20.000 euro maak je je geen zorgen over het betalen van je rekeningen, maar de afgelopen jaren groeit in Nederland het aantal mensen dat moeilijk rondkomt. In ons land ben je arm als je te weinig inkomen hebt voor de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen, zoals eten en een woning. Dat noemen we de armoedegrens en dat is een definitie van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Tel je ook kosten voor sociale participatie mee, zoals lidmaatschap van een sportclub, dan ligt de grens in 2023 op 1533 euro. Dit noemt het SCP het niet-veel-maar-toereikendbudget. Deze grens lag in 2019 nog op 1215 euro. Onder andere door inflatie is de armoedegrens de afgelopen jaren gestegen. Als de prijzen stijgen, heb je immers meer inkomen nodig om al je rekeningen te kunnen betalen en ook nog wat over te houden voor leuke dingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Sources


Article information

Author: Kirk Grant

Last Updated: 1702579202

Views: 495

Rating: 4.7 / 5 (99 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kirk Grant

Birthday: 2022-11-01

Address: 77921 Gross Throughway Suite 002, Dennistown, ID 45218

Phone: +3869401713331442

Job: Article Writer

Hobby: Card Collecting, Stargazing, Coin Collecting, Wine Tasting, Hiking, Rock Climbing, Crochet

Introduction: My name is Kirk Grant, I am a rare, unguarded, unyielding, audacious, expert, steadfast, risk-taking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.